Geen producten gevonden in je winkelwagen. |
Een detox kuur is een natuurlijke reiniging van het lichaam. Tijdens het voor- en najaar ondergaan paarden veel veranderingen en produceren ze, net als wij, afvalstoffen. Ook inentingen, medicatie of wormenkuren zorgen voor extra afvalstoffen. Deze afvalstoffen worden opgeslagen in het lichaam en kunnen zorgen voor een verlaagde weerstand en allerlei kwaaltjes. Om je paard te helpen bij het afvoeren van die afvalstoffen kun je een detox kuur geven. Maar - het is niet zonder risico. 'Baat het niet dan schaadt het niet' gaat hierbij niet op.
Wilde paarden hebben een ingebouwde natuurlijke detox. In de winter, wanneer het koud wordt en voedsel schaars is, gaat de kudde paarden vasten en vermageren ze. Er is minder voedsel ter beschikking, maar meer energie over (die normaal voor verteren wordt gebruikt) en hiermee gaat het lichaam aan de slag. De afvalstoffen worden afgebroken en in het voorjaar gaan de paarden op zoek naar jonge planten en kruiden die een ondersteunende en stimulerende werking hebben. De natuur heeft dit zo geregeld dat de juiste kruiden groeien in de periode dat het nodig is.
Onze gedomesticeerde paarden hebben in de winter veel meer voedsel tot hun beschikking waardoor ze heel veel voedingsstoffen (en afvalstoffen) binnen krijgen, te veel energie over hebben en ze bewegen een stuk minder dan paarden in de natuur. Dan gebeurt er dus geen automatische 'grote schoonmaak'.
Een detox kun je zien als een grote schoonmaak voor het lichaam van je paard. Na deze kuur is het lichaam vrij van afvalstoffen en worden voedingsstoffen, supplementen en medicijnen beter opgenomen. Is je paard fit en gezond, dan is het meestal niet noodzakelijk.
Je kunt beter geen reinigingskuur geven als je paard:
Wel is het extra goed om een detoxkuur te geven, wanneer:
Belangrijk is dat het niet tijdens ziekte, bij een verminderde weerstand of vlak voor een operatie wordt gegeven. Een detox vergt ontzettend veel energie van je paard en op dat moment heeft je paard die energie nodig om te herstellen.
Het is niet alleen raadzaam na ziekte of een operatie. Ook bij allergieën, gewrichtsontstekingen, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen of (ontregelde) hormoonhuishouding kan een reinigingskuur helpen.
Niet ieder paard is (goed) in staat om deze afvalstoffen zelf af te voeren. De organen van je paard doen natuurlijk wel hun best om afvalstoffen af te voeren via zweet, urine en mest, maar wanneer je paard dit niet voldoende zelf kan ontstaan er vaak klachten. Je paard krijgt last van 'kwaaltjes' zoals vieze of ontstoken ogen. Daarnaast komen ook neusvloeiing, hoefzweren, galbulten, dikke benen, verminderde conditie en geïrriteerde luchtwegen voor. Ook de vacht en huid van je paard kan er dof, vettig of schilferig uitzien met een verhoogd risico op mok, zomereczeem, hoefbevangenheid etc. Paarden kunnen ook moeite hebben met verharen of problemen met het aanmaken van een dikke wintervacht.
De beste periode voor een detox is tijdens de wisseling van seizoenen, dus het voorjaar (februari/maart) of het najaar (september/oktober).
De meeste detox supplementen bestaan uit kruiden. Deze kruiden kun je ook los voeren! Alle kruiden hebben een specifieke werking. Ook hiermee kun je je paard het hele jaar door mee ondersteunen.
In het vroege voorjaar schieten de brandnetels weer uit de grond. Brandnetels helpen bij de afvoer van afvalstoffen, ondersteunen het lymfestelsel, verhogen de weerstand en helpen bij het afweren van virussen, allergieën en ontstekingen. Ook zijn ze de ideale ondersteuning bij zomereczeem en hoefbevangenheid.
Paarden eten over het algemeen geen verse brandnetels, omdat ze natuurlijk prikken. Pluk de brandnetels (of alleen de toppen) en laat ze drogen in de zon. Na een paar uur kun je ze al aan je paard geven en vaak vinden ze dit ook nog heel erg lekker. Je kunt ze ook drogen en bewaren en later in het jaar aan je paard geven of thee van trekken en hier slobber mee maken. Als je paard het niet eet, heeft hij er waarschijnlijk geen behoefte aan.
De paardenbloem stimuleert de lever en de gal en heeft een urinedrijvende werking. Het is een bloedzuiverende plant die afvalstoffen uit de lever en nieren afvoert. Ook werkt het eetlustopwekkend en wordt de spijsvertering gestimuleerd.
Kleefkruid werkt bloedzuiverend, ontgiftend, ontstekingsremmend en vochtafdrijvend. Je kunt dit gebruiken bij spijsverteringsklachten en als ondersteuning voor de lever en de urinewegen. Goed om te gebruiken bij lymfedrainage, stalbenen, einschuss (olifantenbenen), hoefbevangenheid, zomereczeem en spier- en gewrichtsklachten.
Mariadistel staat bekend om haar ontgiftende en onstekingsremmende werking. Het stimuleert de lever, gal en pancreas (alvleesklier).
Deze plant helpt bij maag- en darmklachten, werkt bloedzuiverend en stimuleert de bloedsomloop. Ideaal bij zomereczeem en wondjes.
Je kunt ook kiezen voor een volledig supplement voor een detox kuur:
Bekijk hier alle supplementen ter ondersteuning van lever, nieren en hart.
Een detoxkuur is niet zonder risico en en bij het starten van de kuur kunnen er in het begin verergeringsklachten optreden doordat je paard reageert op de behandeling en de gifstoffen loskomen. Deze klachten mogen niet dusdanig erg zijn dat je paard er echt last van heeft en daarom is het ook aan te raden de dosering rustig op te bouwen. Een detox kost veel energie, dus het kan zijn dat je paard moe en lusteloos is. Vertrouw je het niet? Stop er dan direct mee of neem contact op met je dierenarts.
Heb je vragen over een supplement of wil je persoonlijk advies? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag verder!