Geen producten gevonden in je winkelwagen. |
Misschien ken je het wel; je paardenjas ruikt na intensief dragen tijdens het werken met paarden of in stal niet zo lekker meer en moet in de was. Je wast je jas in de wasmachine, hangt deze te drogen en het duurt uren of misschien wel dagen voordat je jas droog is. Na een paar dagen kan je jas weer aan, maar na een buitje blijkt deze toch niet helemaal meer waterdicht. Wat een rotjas, hij lekt! Je had misschien toch meer verwacht van zo’n dure jas. Hoe kan dit? Is je jas nu rijp voor de kliko? Lees verder!
Als jouw jas deze eigenschappen heeft (of had), heeft het een onzichtbare waterafstotende finish op de buitenkant van de stof. De buitenstof heeft een zogenaamde DWR (Durable Water Repellency) behandeling gehad. Deze zorgt ervoor dat de buitenstof geen water opzuigt, maar er zijn verschillende redenen waardoor de buitenstof tóch water op gaat zuigen;
Een DWR impregnering is nooit eindeloos houdbaar en zal een keer uitgewerkt zijn. Deze dien je dus een keer op te frissen. Daarom is het ook belangrijk om je kleding niet te verwaarlozen en juist regelmatig te wassen (ook om de groei van bacteriën tegen te gaan, hierover later meer). De meeste jassen zijn gewoon wasbaar in de wasmachine, maar lees ook altijd eerst het wasetiket!
Normale wasmiddelen laten een wateraantrekkend restje achter op je outdoorkleding na het wassen. Dit klinkt ingewikkeld, maar normale wasmiddelen tasten de waterafstotende laag van je kleding aan waardoor het vocht gaat zoeken en als het ware op wil zuigen (hydrofiel). Hoe vies het ook klinkt, dat geldt ook voor zweet. Door agressieve ingrediënten, geurstoffen en weekmakers is na een of enkele keren wassen je jas niet meer waterdicht en ademt deze tot 70% minder goed. Je wast de waterdichte laag dus kapot. Veel mensen denken dat hun kleding dan bijvoorbeeld lekt, terwijl het probleem meestal wordt veroorzaakt door transpiratievocht in een jack dat niet meer goed ademt. Niet zo fris en comfortabel dus!
Ben jij nog niet natgeregend maar wil je weten of jouw jas nog waterafstotend is? Je kunt dit testen door een beetje water op je jas te druppelen. Vormt het druppels en loopt het eraf? Dan is er nog niks aan de hand. Zie je een vlek ontstaan doordat het in de stof trekt? Dan is het waterafstotende of waterdichte membraan van je jas aangetast. Als je je jas wilt wassen en de waterafstotende of waterdichte en ademende eigenschappen wilt behouden of herstellen, dien je natuurlijk wel het juiste (was)middel te gebruiken!
Voordat je je jas weer waterafstotend of waterdicht wilt maken, dien je deze wel altijd eerst goed schoon te maken. Nikwax heeft een reiniger op de markt gebracht speciaal ontworpen om de waterafstotende en ademende eigenschappen van kleding te revitaliseren: Nikwax Tech Wash. Het reinigt grondig en herstelt het waterafstotend en ademend vermogen. Het laat de prestaties van jouw kleding opleven, waardoor je warmer en droger blijft. Het reinigt niet alleen de stof, maar het laat ook geen resten achter zoals normaal wasmiddel. Je loopt dus niet het risico dat je kleding om die reden water op gaat zuigen.
Als je van tevoren hebt getest of je jas nog waterdicht was, is regelmatig wassen met Nikwax Tech Wash voldoende. Bij regelmatig wassen zou je je kleding 5 à 6 keer moeten kunnen reinigen voordat het aan een impregneerbeurt toe is. Is dit niet (meer) zo? Dan kun je je jas impregneren met Nikwax TX Direct Spray-on waterproofer. Dit voegt waterafstotend vermogen toe op de plekken waar dit het meest nodig is en tast het ademend vermogen niet aan. Nadat je je jas hebt gewassen haal je deze uit de wasmachine en gebruik je, terwijl de jas nog nat is, de spray op de jas. Doordat alle producten van Nikwax op waterbasis zijn breng je op deze manier alle actieve bestandsdelen aan diep in de vezels, de ritsen en de stiksels. De behandeling dringt zo door tot achter de rits, de zakken en achter klittenbandsluitingen; al de plaatsen die met een spray vaak overgeslagen worden. Laat dit 2 minuten inwerken en hierna kun je de overgebleven spray op je jas wegvegen met een vochtige doek. Laat vervolgens je kleding drogen aan de lucht of in de wasdroger als het waslabel dit aangeeft (maar aan je wasrek laten drogen bespaart wel energie!).
Heel soms is dit proces onomkeerbaar. De stof van je regenkleding bestaat uit verschillende lagen die aan elkaar gelamineerd zijn. Een buitenstof, een membraan en eventueel nog een binnenstof. Als jouw waterafstotende of waterdichte kleding niet goed is onderhouden kunnen zweet, vuil en slijtage delaminatie veroorzaken. Dat houdt in dat de verschillende lagen van je kledingstuk van elkaar loslaten, waardoor het volledig de waterdichte en ademende eigenschappen kwijtraakt. De groei van bacteriën in het kledingstuk zullen de lijm vernietigen die het waterdichte membraan aan de buitenlaag vasthoudt. Dit gebeurt er dus als de kleding niet regelmatig wordt schoongemaakt. Zodra je membraan beschadigd is, is je kledingstuk waardeloos geworden en kan het wél de kliko in.